Ardennes-Coticule

Die term zegt u waarschijnlijk niet veel, maar wij verzekeren u: als Belg mogen we trots zijn op de Ardennes-Coticule.

Wat is Ardennes-Coticule?

Ardennes-Coticule is een ambachtelijke slijpsteen, uniek in de wereld. De korrels in deze slijpstenen zijn namelijk 12-hoekig in plaats van 3-hoekig waardoor de snee van je open mes instant zacht is en géén scheerriem meer verreist.

ROMAIN bij Ardennes-Coticule

Wij op bezoek, natuurlijk! En we werden als team van ROMAIN hartelijk ontvangen door Rob, een sympathieke Limburger …

Pardon, een Limburger? Bedoel je geen Waal?

Neen, een Limburger die de slijperij overgenomen heeft van zijn vader. Hij nam het dan weer over van de oude garde van het kleine dorpje Coticule. Toen verklaarde men hem gek. De slijpsteen was ten dode opgeschreven in de jaren ’60 omdat het enorm veel tijd en energie kostte om het Belgische goud oftewel de gele Coticule op te delven.

De vader van Rob had het goed gezien en wilde verder delven naar deze grondstof, terwijl hij de andere stenen verkocht aan de industrie. De cirkel is rond: hier wordt niets verspild. Elke ton die ze opgraven, wordt verkocht.

Delven, selecteren, slijpen

Uit de uitgegraven stenen worden de stukken Coticule geselecteerd. Deze worden in stalen bakken naar de slijperij gevoerd voor fase één: het open zagen van die stenen voor een kwaliteitscheck. Er mogen geen barsten of onregelmatigheden in de steen zitten. Goedgekeurd? Dan worden ze in stukken gesneden. Echt millimeterwerk. Vervolgens worden ze op een leisteen geplakt. En daarna terug in mooie rechthoeken versneden en afgevlakt. Wij stonden behoorlijk te kijken naar de vele arbeidsintensieve stappen die nodig zijn om een kleine slijpsteen te bekomen.

We beseffen eens te meer dat deze unieke slijpstenen eigenlijk spotgoedkoop zijn voor de topkwaliteit en de arbeid die eraan te pas komt. Maar zoals eerder gezegd: de cirkel is rond. Deze unieke slijpsteentjes zijn eigenlijk het bijproduct van de industriële steengroeve, en vandaar dat het haalbaar is om ze te produceren.

De steengroeve in

Na de rondleiding in de werkplaats waar we genoten van de aanblik van mensen die met kennis en passie hun werk verrichten, maakten we een korte rit naar de steengroeve zelf. Een fantastische site waar je de gele Coticule gesteentelijn ziet liggen. We realiseren ons nog meer hoeveel een noeste arbeid er achter het kleine fragiele steentje schuil gaat.

Voetjes terug op de grond. En een nog respectvollere blok naar de Belgische Brok die we dagelijks hanteren in onze barbershop.

Benieuwd? Ga eens naar de website van Ardennes-Coticule. Ben je er in de buurt? Dan is een bezoek zeker een aanrader!

 

Written by : Stijn De Sutter

Leave A Comment