Het open scheermes voor starters

Scheren met een echt open scheermes, hoe begin je daar in godsnaam mee? Ga ik mij niet verwonden?

Voor ik hier verder op in ga, wil ik eerst iets heel duidelijk stellen. Scheren met een open scheermes moet even natuurlijk aanvoelen als rijden met een fiets. Gillette is in het begin van de 20ste eeuw uitgevonden. Een open scheermes gaat al mee sinds de 17de eeuw. Generaties en generaties van mannen gebruikten een open scheermes. Als zij het konden, jij ook.

Hoe krijg ik een goed resultaat?

Het allerbelangrijkste: goed materiaal.

Koop een kwalitatief, duurzaam scheermes. Een goed scheermes kopen doe je niet zo maar online op eender welke webshop. Laat je begeleiden door experts. Je moet het open scheermes kunnen voelen, ruiken, proeven. Oké, misschien best niet proeven. Het scheermes moet jouw kameraad worden voor de rest van jouw leven!

Bij ROMAIN voorzien we al het nodige materiaal voor die perfecte scheerbeurt. Hier kan je onze online boutique vinden. Wij verkopen onze scheermessen online, maar kom gerust langs voor advies!

Ten tweede: neem tijd voor een scheerbeurt.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ik heb een online cursus gemaakt waarin ik stap voor stap uitleg hoe je jezelf best scheert met een open scheermes. Deze cursus bestaat uit 14 lessen, 12 daarvan gaan over de voorbereiding. Slechts één over het scheren zelf. De les die overblijft (want we kunnen allemaal goed tellen) is de nazorg.

De meesterbarbiers in Italië hebben ons gedrild in een strikte methode ter voorbereiding. Deze methode is uiterst effectief en verbazingwekkend simpel. Zoals gezegd heb ik hierover 12 lessen gemaakt, dus kan ik dit moeilijk in een korte blog uitleggen. In het kort: werk met een goede preshave, bijvoorbeeld van Proraso. Dit is zeker belangrijk voor mensen met een harde baard. Hen raad ik aan om aanvullend ook preshave olie van Scapicchio te gebruiken.

Ten derde: laat het mes zijn werk doen.

Velen zijn bang van een open scheermes, maar als je het goed hanteert kunnen er geen fouten gebeuren. Span de huid op en trek niet te veel aan het mes. Begeleid het open scheermes over de huid. Laat het mes het werk doen.

Een glad resultaat heb je niet in één keer. Je moet zeker 2 à 3 keer het scheren herhalen. Ga met het mes mee met de groeirichting en als het lukt, mag je ook tegen de groeirichting in gaan. Dit laatste is afhankelijk van hoe de huid op het open scheermes reageert. Ook belangrijk: wrijf jouw gezicht goed in met een degelijke scheercrème.

Tot slot de nabehandeling.

Dit wordt dikwijls vergeten, maar de nazorg is een essentiële stap om scheerbrand te vermijden. De keuze voor het juiste product is afhankelijk van de huid. Bij ROMAIN hebben we een voorkeur voor aftershave balsem of serum die de huid verjongt en versterkt. Qua geur kiezen wij voor een alcoholvrije aftershave. Dit voor een verfrissend effect. Het gamma is oneindig.

Neem gerust een kijkje in onze webshop, de producten die je daar kan vinden zijn allemaal heel kwalitatief. Dan is het vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. We hebben heel wat verschillende geuren, dus kom ook gerust eens langs in de barbershop.

Nog een laatste gouden tip.

Voor je met de scheerbeurt begint en producten gebruikt, leg een koude handdoek op jouw gezicht. Of maak jouw gezicht nat met koud water. Dit sluit de poriën. Doe je dit niet, smeer je vuil en bacteriën van jouw handen in jouw poriën met ontstekingen tot gevolg.

Succes met het scheren!

ROMAIN

Written by : Stijn De Sutter

Leave A Comment