Leer barbieren op de traditionele en klassieke manier

De eerste barbierscursus met de Portugese Danilo Alfonso zit er op. En het smaakt naar meer!

Kwaliteit boven kwantiteit

Wanneer we in de Romain Academy een cursus organiseren gaat kwaliteit boven kwantiteit. Daarom ook dat er maximum 6 studenten kunnen inschrijven. Zo kunnen we maximale begeleiding en kennisoverdracht te garanderen.

Lissabon meets Gent

Het was heerlijk om Danilo Alfonso terug te zien. Ik had hem eerder dit jaar ontmoet in zijn barbershop in Lissabon en er was meteen een klik. We snapten elkaar direct en we hebben dezelfde passie en interesse voor het klassieke barbiersvak. Meer bepaald op de klassieke barbierstiel die van 1860 tot 1960 beoefend werd. Dat is dan ook de periode waar alle high-end barbierszaken  die nu nog op de klassieke manier barbieren werden opgericht.

Een powerkoppel

Danilo werd ook in Gent geaccompagneerd door zijn super sympathieke echtgenote Grazi. Zij neemt de sociale media van Danilo voor haar rekening en verzorgt zijn presentatie tot in de puntjes. Een powerkoppel, zoals het ook vaak ging in de oude tijd. En waar in kleine barbershops de man werd geassisteerd door zijn vrouw, of omgekeerd.

Leerrijke wisselwerking

De tweedaagse cursus ging vlot, met een leerrijke wisselwerking tussen meesterbarbier Stijn (of Steven Romain, zoals ze hem in het buitenland noemen, want probeer maar eens Stijn uit te spreken in een andere taal). De verschillende inzichten van de barbiers geven de cursisten telkens een andere kijk op barbieren. Ze tonen een verzorgde, hygiënische, goed georganiseerde, maar vooral professionele kijk op het vak. Het hoofddoel is altijd om de ervaring van de klant bij de barbier te optimaliseren.

Een vleugje geschiedenis

De eerste dag hebben we dieper op in gegaan met een presentatie over de klassieke barbier en de geschiedenis van de stiel, waaruit we een massa tips en tricks halen over hoe je nu je klant moet serveren en wat de do’s & don’t zijn.

Scheren met een open scheermes

Na een heerlijke lunch in restaurant Bassin was het aan meesterbarbier Stijn om een volledige scheerbeurt te demonstreren op een klant, met een echt open scheermes. Daarbij kregen de cursisten opnieuw een heleboel tips & tricks mee: hoe je het best scheerzeep aanbrengt op het gezicht, welke stappen je telkens neemt, hoe je let op ergonomie, … Uiteraard is al deze kennis gestoeld op de Italiaanse traditie. Dat betekent: de klant hoog positioneren, met het hoofd aan de borststreek en mooi recht scheren.

Classic mannenkapsels

Daarna was meesterbarbier Danilo Alfonso aan de beurt om het haar van twee modellen te knippen op de klassieke manier. Geen tondeuse tussenstukken en veel schaarwerk. Zoals het hoort als klassieke barbier. Het is een kijk op barbieren die Alfonso wil meegeven: dat het ook anders kan, geen Fast Barbing, maar klassiek en mét extra service voor de klant.

Ook voor het diner werden we opnieuw verwacht bij Bassin. Daar praatten we bij een heerlijke maaltijd na over de dag en konden de cursisten volop vragen stellen aan de meester barbiers waardoor ze ook op informele manier even konden polsen naar het barbiersvak.

Tijd voor praktijk

De tweede dag was het aan de cursisten om de theorie in praktijk om te zetten. Hoe ontvang je een klant? Hoe trek je een barbierschort op de correcte manier aan, samen met het nekpapiertje? En ga zo maar even door. De helft van de cursisten paste de nieuwe kennis toe op een klant, de andere helft evalueerde wat de anderen goed en minder goed deden. Dit lijkt een simpele taak maar dit is echt wel intensief omdat je heel erg gefocust moet zijn om alle nieuwe technieken tot in detail toe te passen.

Na de lunch in het restaurant Bassin werden de rollen omgedraaid. Ook de meesterbarbiers bleven de hele dag dicht bij de cursisten, noteerden hun werkpunten, hielpen de kapsels verbeteren en leerden hen al doende nog tal van trucs om het resultaat te verbeteren. Nadat de tevreden modellen vertrokken waren, kwam er nog een zelfreflectiemoment: wat ging goed, wat was moeilijk, waar ging ik de mist in? Soms een confronterend gevoel, maar zo leer je natuurlijk het meest en word je een betere barbier, met tevreden klanten.

Geslaagd!

Na de zelfbespreking ontvingen onze cursisten meer dan verdiend het diploma van onze ROMAIN Academy.

En naast dat document, namen we heerlijke herinneringen, nieuwe connecties en heel veel nieuwe kennis mee naar huis. Zoals het hoort.

Ook je barbierkennis bijspijkeren?

Dat kan, in onze Romain Academy voor barbiers. Bekijk hier ons aanbod!

Written by : Stijn De Sutter

Leave A Comment