Hoe moet dat nu echt, een goeie sigaar roken?

Da’s een vraag die bij ROMAIN vaak terug komt. Want ja, hoe begin je daar nu in godsnaam aan…

“Iets met een stukje hout of het topje er af bijten zekerst”

Met deze 7 stappen ben je helemaal mee!

Stap 1: Kies de sigaar

Maak jezelf vertrouwd met de verschillende soorten sigaren. In plaats van te kiezen voor de eerste sigaar die je ziet, laat je je best even informeren over hoe je de soorten sigaren kunt herkennen. Vraag gerust hulp als je uiteindelijk een keuze gaat maken. Wie zich bewust is van de verschillen tussen sigaren, zal een waardevollere rookervaring beleven. Er is een wijde verscheidenheid aan sigaren om uit te kiezen, dus we begrijpen dat het in het begin moeilijk is om door de bomen het bos nog te zien. We helpen je graag verder!

Stap 2: Inspecteer de sigaar

Voordat je de sigaar koopt, knijp je er voorzichtig in om er zeker van te zijn dat er geen te harde of te zachte plekken aanwezig zijn. Dit kan erop wijzen dat de sigaar een slechte trek geeft of zelfs niet rookbaar is. Kijk ook uit voor bobbels in de sigaar, en check of de tabak aan het uiteinde niet verkleurd is. Ook het omblad mag niet verkleurd zijn. Verder is het interessant om te controleren of de sigaar naar links of naar rechts is gerold.

Stap 3: Bewaar de sigaar op de juiste manier

Heb je een humidor, een box voor het bewaren van sigaren? Berg de sigaren er dan direct in op. Heb je geen humidor, koop dan niet meer dan een paar sigaren, want ze zullen binnen een paar dagen uitdrogen. Haal ze ook niet uit hun cellofaanverpakking. Laat een sigaar niet onbeschermd liggen. Bewaar ze in een Tupperwaredoos of een andere afgesloten verpakking. In onze webshop vind je een assortiment humidors of een klein humidor zakje waar je je sigaren gerust 6 maanden kan bewaren.

Stap 4: Knip de sigaar

Plaats het mes naar beneden op de sigaar. Om de sigaar te knippen, moet je in het kapje knippen dat op de kop van de sigaar zit om te voorkomen dat hij uitdroogt. In het ideale geval gebruik je een guillotine (een sigaarknipper met één blad).

Knip de sigaar met één “hak”. Het doel van het knippen is om de sigaar te kunnen roken zonder de oorspronkelijke vorm te ruïneren. Houd de sigaar met één hand vast en de guillotine met de andere. Plaats de kop van de sigaar in de guillotine en snijd in het kapje. Snijd het kapje (of de kop) er in één snelle beweging af.

Stap 5: Steek de sigaar aan

Kies de juiste aansteker. Lange houten lucifers of een butaan aansteker dragen de voorkeur omdat ze de smaak van de sigaar niet veranderen. Ook een sigarenaansteker kan je in onze webshop krijgen. Verwarm de tabak in het voetje van de sigaar. Het voetje van de sigaar is het deel dat je daadwerkelijk aansteekt.

Houd de vlam onder het voetje zonder het aan te raken en draai de sigaar een paar keer rond totdat het voetje gelijkmatig is verwarmd. Dit verwarmt de tabak en maakt het makkelijker om hem aan te steken.

Houd de vlam voor de sigaar zonder hem aan te raken. Inhaleer dan nét genoeg zodat de sigaar aangestoken is. Zorg ervoor dat je de rook niet inhaleert.

Blaas lichtjes op het voetje van de sigaar om ervoor te zorgen dat het licht gelijkmatig verdeeld is. Om te controleren of de sigaar volledig is aangestoken, draai je het aangestoken uiteinde naar je toe en blaas je er zachtjes op. De aangestoken gedeelten lichten oranje op.

Stap 6: Rook de sigaar

Rook de sigaar. Houd de sigaar tegen je mond en trek de rook naar binnen. Houd hem dan een paar seconden in je mond om hem te proeven en laat hem dan los. Inhaleer de rook van de sigaar niet. De smaak is bedoeld om te proeven, maar niet om te inhaleren.

Puf en draai de sigaar elke 30 seconden tot een minuut. Blijf dit doen om de sigaar in goede vorm te houden. Onthoud dat een goede sigaar 1 tot 2 uur kan duren.

Stap 7: Geniet van je sigaar met een alcoholische drank

Hoewel je niet verplicht bent om van je sigaar te genieten met een alcoholisch drankje erbij, kan een alcoholische drank de rookervaring verbeteren en de smaken van de sigaar naar boven brengen. Enkele goede dranken voor het roken van een sigaar zijn port, cognac, bourbon of scotch, of rode wijn – vooral Cabernet Sauvignon.

Doof de sigaar wanneer je klaar bent met roken. Leg hem gewoon opzij in de asbak. De sigaar dooft zichzelf na een minuut of twee als je er niet langer aan trekt. Blaas, voordat je de sigaar neerlegt, voorzichtig door de sigaar om eventuele muffe rook te verdrijven. Het opnieuw aansteken van een sigaar na deze periode resulteert over het algemeen in een sterke, bittere smaak. De meeste liefhebbers geven er dan ook de voorkeur aan om een gerookte sigaar weg te gooien.

 

Geraak je er nog altijd niet wijs uit? Spring dan gerust binnen bij ROMAIN en we leggen het je met liefde verder uit!

Geniet er van zoals wij er ook van genieten!

Written by : Stijn De Sutter

Leave A Comment