Haarstijl: herencoupes van de jaren ’30 en ’50

Onze hoofdbarbier Stijn ging helemaal naar Lissabon om er bij Figaro’s Barbershop een tweedaagse privécursus te volgen. Doel? De haarsnit voor heren van de jaren ’30 en ’50 heropfrissen.

Stijn vertelt: Dit is wat ik het liefst doe. Connecteren met andere barbershops en kijken wat hun visie is op het vak. Me laten inspireren door hun visie en aanpak. En daar dan het beste van meenemen en toepassen in ROMAIN.

Elke barbier heeft zijn eigen visie op het vak. In ROMAIN zijn we bijvoorbeeld fan van de traditionele barbershop in de stijl van de vroegere Engelse en Italiaanse barbers waar service en afwerking hoog in het vaandel gedragen werden.

Barbier, een brede stiel

Onder de term barbier kunnen veel ladingen schuilgaan. Je hebt de oldschool barber, de traditionele of Oosterse barber. Wij gaan voluit voor het traditionele vakwerk met de open scheermessen en volgen daarbij de werkwijze van de Italiaanse familie Scapicchio. Maar bij ons staat vooral het men’s grooming centraal.

Dit maakt het barbiersvak zeer mooi. Iedereen kan individueel beslissen welk soort barbierszaak je verkiest.

Old school herensnits

Ik keek al een tijdje uit naar de trip naar Lissabon. Figaro’s is toch wel een grote naam en erg gekend in de barbierswereld. Ze zijn vooral geroemd om hun meesterschap als het aankomt op het perfectioneren van herenkapsels uit de jaren 30 en 50.

Barbier Francisco gaf de opleiding. We bestudeerden uitgebreid de technieken en manieren om de perfecte herensnits te realiseren. Er kwam veel tondeusewerk bij kijken, maar ook belangrijk is het sectioneren en waarom je dan net díe secties neemt. De cursus gaf eens een nieuwe blik op het herenkapsel. Hoe dat ook anders kan en dan specifiek in de stijl van Figaro’s Barbershop. De typische strakke snit met de juiste balans in het volume van het kapsel.

Leren van elkaar

Leuk was dat er ook tijd was om een scheerbeurt-demonstratie te geven op ROMAINs wijze: met een echt open scheermes. Francisco en het team van de Figaro barbershop scheren volledig plat en met een shavette (een open scheermes, maar waarvan je de messen kan vervangen door een cartouche). Wij scheren met een echt vol open scheermes en het was fantastisch om dit eens te kunnen demonstreren bij Figaro’s in Lissabon.

En zo leren we altijd bij van elkaar. Het was opmerkelijk hoeveel detail en tijd ze bij Figaro steken in een kapsel terwijl wij deze tijd net steken in de service en in het authentieke scheren met open scheermes en het hele ritueel dat daarbij komt kijken.

Er is maar één juiste manier om het barbiersvak uit te oefenen en dat is de manier waarmee je klant tevreden is. Is dit nu op zijn Amerikaans of Italiaans? Het is aan jou als individu of barbier om te kiezen waar jouw passie ligt.

Conclusie: het was een heel mooie ervaring en uitwisseling van kennis waar we opnieuw enkele zaken van zullen meenemen naar ROMAIN.

 

Boek nu uw plekje in de barbiersstoel voor een echte traditionele men’s grooming: kapsel en/of baard. Tot dan!

Written by : Stijn De Sutter

Leave A Comment