Als ge dan toch in Lissabon zijt …

Zoals je in vorige post las, reisde Stijn naar Lissabon om er zijn haarsnitskills qua fifties en thirties kapsels bij te schaven bij Figaro’s Barbershop.

Een half uurtje buiten het centrum van de stad heeft Danilo Alfonso een barbershop. Net als wij, de barbiers van ROMAIN, volgde Danilo zijn barbiersopleiding bij de familie Scapicchio in Italië. Hij zit dezer dagen vaak in het buitenland om zelf opleidingen te geven, maar toevallig zag Stijn op Instagram – zo gaat dat tegenwoordig, hé – dat hij in de shop was.

 

Via insta stuurde ik dus de vraag of ik mijn haar en baard door hem in persoon mocht laten opsmukken. En bingo: woensdagochtend mocht ik langsgaan. Alleen … dat was de dag waarop ik rond 16 uur een vlucht te halen had naar België. Maar kom. Ik heb het erop gewaagd en een Uber genomen naar de buitenwijken van Lissabon. De shop van Danilo ligt in een vergelijkbare buurt als ROMAIN. Het Gentbrugge van Lissabon, feitelijk. ;) Maar eerlijk? Aan de rand van een stad, daar zitten meestal de betere barbers. Waarom? Die ligging zorgt ervoor dat je constante kwaliteit levert, omdat je cliënteel bestaat uit lokale mensen die steeds opnieuw terug moeten willen komen – en dus geen toeristen die één keer en nooit meer in je shop passeren.

Gentleman & woman

Pico bello gekleed als een echte gentleman komt Danilo met zijn vrouw toe in de barbershop. Zijn brede glimlach en warme, zachtaardige blik deden instant het ijs smelten. Ik voelde me daardoor direct welkom. Bijzonder vond ik dat Danilo’s vrouw mijn jas aannam om die perfect op te hangen. Ik voelde me daardoor wat onwennig, omdat ik doorgaans wel zelf mijn jas ophang. Maar in deze shop werken ze zo. Z’n vrouw assisteert met de afspraken, het haar opvegen, sociale media, koffie rondbrengen en jassen aannemen. Een fenomeen dat je ook vaak in het Oosten ziet bij barbiers: man en vrouw werken samen en vormen een complementair duo.

Eenmaal in de stoel hadden we het meteen uitgebreid over onze passie. ’t Is echt een zalig gevoel om met een totaal andere barbier krek dezelfde passie te delen en als gekken over een open scheermes te kunnen praten, en over hoe je dat nu het best slijpt, waar je ze vindt, hoe je best scheert en ga zo maar door. Nerdy tot en met, dus uitweiden ga ik hier niet doen.

Een kind in een snoepwinkel?

Wat me direct opviel, was hoe proper en gestructureerd de barbershop erbij lag. Een ideale manier om efficient en gestructureerd te werken en altijd te weten waar je materiaal is. Alles heeft zijn functie en zijn plaats. En zo doen we dit ook bij ROMAIN. We hebben een natte en en een droge werkpost en alles ligt met een doordachte reden op een bepaalde plek.

Als een kind in een snoepwinkel mocht ik Danilo’s messenverzameling bewonderen. Ik vermeld specifiek kijken want uit respect raak ik deze niet aan, tenzij hij dit zelf aangeeft. Het zijn pronkstukken en schatten. Op de muur hangen er ook enkele mooie herinneringen van al zijn reizen die hij als leraar-barbier maakte. Ik had onlangs nog een post gemaakt op onze Instagram-pagina in verband met dergelijke kaders. Ik vind het geweldig dat de verzameling met foto’s in elke shop rustig groeit, en dat je die jaar na jaar aanvult met herinneringen.

Barbieren in Lissabon

Al mijn pluimen lagen weer net en keurig, en we bleven maar praten over van alles en nog wat. Hij toonde me oude boeken uit 1900 met gedragsvoorschriften voor barbiers en over hoe je als barbier je stiel kan doorgeven. Danilo deed duidelijk grondige research in allerlei oude documentatie. Zo grondig dat hij een checklist heeft gemaakt om een student-barbier te quoteren bij zijn voorkomen: een goed ruikende adem, propere nagels, nette schoenen, enz. Heerlijk, die punctualiteit en finesse tot in het kleinste detail. Dit is hoe barbieren in mijn ogen moet zijn. Het resultaat is natuurlijk belangrijk maar de manier waarop je het resultaat bereikt en de verzorging van de weg ernaartoe, is minstens even belangrijk, zoniet het belangrijkste.

Tijdens het babbelen kwam er een onaangekondigde klant binnen. Danilo zei ‘m in het Portugees dat er geen plek meer was die dag. Maar toen wees hij in mijn richting! Hij vroeg me of ik misschien deze heer een barbiersessie kon geven: het hoofd scheren en de baard trimmen. Wat een eer!! Geen seconde twijfelde ik. Snel checkte ik mijn uurwerk – het ging nipt worden om die vlucht naar Brussel te halen, maar dit? Dit wou ik voor geen geld van de wereld missen.

Onvergetelijk moment

Wat een zalig gevoel. Enkele maanden terug contact opgenomen via Instagram en vandaag in Lissabon naast een van de betere barbiers in de wereld staan knippen. Een onvergetelijk moment dat ik voor de rest van mijn leven ga koesteren.

Helaas moest ik daarna in een sneltempo vertrekken al had ik het gevoel dat ik hier nog weken kon blijven. Op die 4 uren kreeg ik meer tips en tricks dan ooit! Als afscheidscadeau gaf Danilo me nog een zelfgemaakte slijpstok mee en een stapel documentatie om ons vakmanschap nog meer te verfijnen. Dit pak ik opnieuw mee naar ROMAIN en zullen we absoluut verder delen.

Wat ik zeker weet? Aan dit verhaal zit nog een staartje. Ik weet zeker dat ik nog terugkeer naar Danilo, want ik voel dat hier iets moois in zit!

 

Zelf eens goed gesoigneerd worden in de barbershop? Boek nu je plek!

Written by : Stijn De Sutter

Leave A Comment